Франция реши да отпусне 1.2 млн. евро на Сирийската национална коалиция

Франция – първата западна страна, която призна легитимността на Сирийската национална коалиция (СНК) като единствен представител на сирийския народ, е решила да й отпусне спешна хуманитарна помощ от 1.2 милиона евро. Това съобщи в понеделник френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от вестник Monde.

Финансовата помощ е втората подобна, след като в началото на годината Париж отпусна други 1.2 милиона евро на Народните революционни комитети в Сирия, опериращи в зоните, контролирани от бунтовниците. Франция подпомага и сирийските бежанци в Ирак, Йордания и Ливан с 300 000 евро, с които спонсорира проекти, реализирани на място от неправителствени организации.

“Хуманитарната ситуация в Сирия се влошава. Задължително е международната общност да реагира”, призова първият дипломат.

Решението на Франция бива обявено малко след отправените остри критики от страна на премиера на Русия Дмитрий Медведев, който е на посещение в Париж. Той определи признаването на Сирийската национална коалиция като “абсолютно неприемливо от гледна точка на международното право”. Днес Медведев трябва да се срещне с президента Франсоа Оланд и се очаква да повдигне именно сирийския въпрос.

Новата Сирийска национална коалиция беше сформирана в началото на ноември в Доха и се базира в Египет. Тя беше призната като единствен легитимен представител на Сирия от страните от Персийския залив, Турция, Франция и Великобритания.

Източник: dnevnik.bg

Tagged on: , ,