Франция повдига въпроса за оръжейното ембарго на ЕС за Сирия

Франция ще повдигне въпроса за изключването на оръжията за отбрана от настоящото оръжейно ембарго върху Сирия, за да помогне на бунтовниците, които се борят срещу режима на президента Башар ал Асад, заяви външният министър Лоран Фабиус, цитиран от агенция “Франс прес”.

“За момента има ембарго, така че не се доставят оръжия от европейска страна. Въпросът… при всички положения ще бъде повдигнат за отбранителните оръжия”, каза френският министър.

По думите му темата ще бъде поставена, тъй като опозиционната коалиция в Сирия е помолила за това. Той допълни, че “това е нещо, което можем да направим само в координация с европейците”.

“Френската позиция за момента е да кажем, че не трябва да милитализираме конфликта, но очевидно е неприемливо да има освободени зони и те да бъдат бомбардирани от самолетите на Башар”, каза още Фабиус.

През май 2011 г. ЕС въведе забрана за износ на “оръжие и други средства, които могат да бъдат използвани за репресии” за Сирия. Това е само един от редицата кръгове с наказателни мерки срещу Асад и режима му.

Във вторник Франция стана първата западна държава, което призна новосформирания Национален съвет на опозицията като единствен представител на сирийския народ. Френският президент Франсоа Оланд ще се срещне в събота с лидерите на коалицията.

Източник: dnevnik.bg