Турция и балкански организации се обединяват в помощ на Сирия

Към края на декември Турция започна международна кампания за облекчаване на страданието в Сирия, която привлича подкрепа от частни организации на Балканите.

Доброволческа организация наречена Kış Geldi, Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye (Зимата дойде, хляб и одеало за Сирия) може да се превърне в програма за подпомагане и на други страни, казват организаторите.

Кампанията се провежда под ръководството на Председателството на министър-председателя за управление на бедствия и кризи и с участието на организации за хуманитарна помощ, НПО, професионални организации и медии.

Някои знакови фигури в Турция, като вицепремиера Бешир Аталай и Мехмет Гьормез, началник на дирекцията по вероизповеданията, дариха по една месечна заплата на кампанията, а Гьормез обяви последната петъчна молитва за 2012 г. за “Петък за помощ за Сирия” за събиране на дарения от сунитската мюсюлманска общност.

Помощта най-напред ще се насочи към покриване на недостига на вода и ток на подложените на гонения хора, които живеят в Сирия, а не за сирийските бежанци в Турция, като се очаква да се изпратят и мобилни хлебопекарни.

В неотдавнашна реч по време на конференцията по откриването на кампанията в Конгресния център „Халич” в Истанбул Гьормез призова всички хора, независимо от тяхната вяра или секта, да подкрепят кампанията.

“Трагедията в Сирия е не само за мюсюлманите; тя е обща трагедия за човечеството.”

От година и половина Турският червен полумесец удовлетворява нуждите на сирийците в палатковите селища и по границите. Институцията е единственият орган, упълномощен да разпраща събраните помощи до всички райони на страната.

В интервю за SETimesръководителят на Турския червен полумесец Ахмет Люфтю Акар заяви, че медийните репортажи говорят за повишена нужда от хранителни стоки в Сирия.

“Те нямат нито пшеница, нито брашно, нито гориво за пекарните,” каза Акар. “Затова тази нова кампания е от огромна важност и значение по две причини: да поддържа живи надеждите на сирийците в нужда, че ще оцелеят, и да продължи нашите предишни усилия за подпомагане на сирийския народ.”

Миналата седмица НПО в Македония дадоха начало на своя кампания “Хляб и одеяло за Сирия”, която е първата обществена инициатива за събиране на помощи за сирийския народ.

И ние сме хора, които са изпитали мъки на гърба си, и добре познаваме значението на солидарността, затова не може да останем безучастни и да се задоволяваме с любезно изказване на съжаление,” каза заSETimesЯсмин Реджепи, говорителка на НПО “Легис”.

Световната продоволствена програма на ООН обяви неотдавна, че среща проблеми при доставянето на хуманитарна помощ до повече от 1 милион души в Сирия. изложени на глад заради конфликта в страната.

Ситуацията със сигурността и невъзможността да се използва сирийското пристанище Тартус затруднява разпределянето на помощите, каза говорителката на програмата Елизабет Бърс. Въпреки че гражданската война е сред водещите новини в света, много хора в Македония нямат много информация за ситуацията в Сирия.

“Само това, което чуя по телевизията. Знам, че се води война, но нямам много друга информация,” каза Байрам Ислами от Скопие за SETimes.

“Бих искала да помогна. Просто не знам как,” каза за SETimesМируше Бекри от Скопие. “Досега в Македония не е имало подобни кампании.”

В резултат на това част от усилията включват информирането на македонците за тази необходимост, каза Реджепи.

“Нашата цел най-напред е да обявим за съществуването на този проблем, да информираме гражданите за състоянието на сирийския народ и бежанците, [както и] да информираме хората в Македония как могат да помогнат,” каза Реджепи.

Двадесет и пет НПО от Македония участват в кампанията, като работят по различни платформи – хуманитарна, културна, образователна и религиозна. Всички те са част от Световния съюз на ислямските организации, в който членуват 217 организации.

Междувременно асоциацията “Солидарност” със седалище в Босна и Херцеговина (БиХ) и нейни партньорски асоциации са предприели редица инициативи с цел информиране на обществеността в БиХ за този проект, както и относно ситуацията със сирийските бежанци.

Конвой с храна и брашно е изпратен за Турция, а сега организацията се занимава с набиране на средства.

Кампанията започна в началото на януари и досега са събрани 13 000 евро. За БиХ и нейните граждани, които живеят в трудни условия, това е една много значителна сума, казват експерти.

“В сравнение с Турция, където политиците даряват своите заплати за хуманитарни кампании, нивото на осведоменост сред политиците в Босна и Херцеговина е несъмнено далеч от това. Безусловно, най-големите дарители при нас са нашите граждани, повечето от тях на минимална заплата, но които изпитват състрадание към другите,” каза за SETimesпредседателят на асоциация “Солидарност” Земира Гориняц.

Парични дарения се събират в търговските центрове и чрез дарения. Дрехи и обувки, храна и други стоки които се събират, ще бъдат изпратени през февруари.

“Трябва да си припомним как войната в БиХ разруши домове, за хуманитарната помощ и нашия живот като бежанци. Други ни дадоха надежда за по-добро бъдеще и направиха тежките ни дни по-леки със своите дарения. Сега ние трябва да сме тези, които дават на сирийския народ надежда, че не са забравени, че все още има милосърдие и доброта на този свят,” каза Гориняц.

Турският червен полумесец е създал планове и екипи за провеждане на кампанията, казват официални представители, включително за предлагане на дарения чрез текстови съобщения по мобилен телефон.

“Но ние няма да действаме само като доставчик, а също така сме определили специална телефонна линия за SMS-и (на 2868), достъпна от всички мобилни оператори, за да съберем по 5 турски лири дарения за всеки SMS,” каза Акар.

Усилията на турското правителство не се ограничават с тази кампания. Точно преди началото на кампанията 35 000 тона брашно бяха изпратени за Сирия. Турски официални представители казаха, че помощта се предоставя независимо от етническата принадлежност, вероизповеданието, езика или расата.

“Турция отделя голямо внимание на помощта за сирийците, които са наши братя и сестри и с които Турция е свързана с 400-годишно приятелство. На фона на липсата на готовност у международната общност да вземе незабавни мерки за защита на сирийския народ, Турция пое инициативата и организира и други страни в тази посока,” каза за SETimesдепутатът от ПСР Туркан Дагоглу.

“Турция не можеше да си затвори очите за факта, че сирийският народ се бори за оцеляване при много трудни условия, че храната, водата и електроенергията не достигат. Съвсем ясно е, че Турция има хуманитарен дълг,” добави Дагоглу.

Помощта, която ще се събира от обществени институции, ще се превежда по банкови сметки, разкрити специално за тази кампания, а организациите на гражданското общество ще внасят помощите, които са събрали, по тези сметки.

С цел популяризиране на подробности от кампанията бе създаден и уебсайт с адрес: www.suriyeicinbirekmek.com.

Междувременно Съюзът на НПО от ислямския свят със седалище в Истанбул обяви своята подкрепа за кампанията на пресконференция в сряда (9 януари).

Успоредно с това съобщение различни НПО, свързани със съюза (във Великобритания, Малайзия, Пакистан, Македония, Кувейт, Мароко, Ливан, Либия, Йемен, Йордания, Египет, Северен Кипър, Бахрейн и Алжир на първо време), ще се ангажират с подкрепата си за водената от Турция кампания.

“След… хуманитарната криза бе от най-голяма важност да се направи голяма и много по-ефективна стъпка,” каза за SETimesгенералният секретар на „Ислямски свят” Али Курт.

“Също като ерозирането на глобалното съзнание в БиХ през 90-те години на ХХ в., днес човечеството губи своите ценности в Сирия в още по-голяма степен. Ние знаем кои са извършителите на тези престъпления. Ние знаем кои са безобидните хора, страдащи от тези зверства. И от тази гледна точка ние наблягаме на необходимостта да бъдем с тези хора и гарантираме, че този път хуманността ще победи в Сирия,” добави той.

Общо 16 са страните, представени в кампанията както чрез своите правителства, така и чрез частни организации.

Източник: setimes.com