Специалният пратеник на ООН за Сирия обсъди с лидери на опозиция обстановката в страната

BrahimiUNЗасега няма изгледи кризата в Сирия да получи мирно решение, тъй като опозицията не приема планове, предвиждащи оставането на президента Башар Асад на власт. Специалният пратеник на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими провежда разговори с представители на обединените опозиционни сили в Дамаск, търсейки варианти за компромис в усилията за урегулиране на конфликта. Същевременно стана ясно, че бойци на Свободната сирийска армия се превзели граничния град Харам в провинция Идлиб.

Опозицията в Сирия отхвърли всички проекти за уреждане на вътрешната криза, предвиждащи Башар Асад да остане на власт до президентските избори през 2014 г. Националната коалиция на революционните и опозиционните сили настоява Асад незабавно да се оттегли от поста си и едва след това ще склони да обсъжда евентуални политически сделки, заяви нейният лидер шейх Ахмед Муаз ал Хатиб пред телевизия Ал Джазира. Ислямистът реагира на информации в арабски и западни медии, според които е разработен компромисен вариант за излизане от кризата въз основа на договореностите от 30 юни, постигнати от срещата на Групата за действие в Женева.
Според някои арабски издания специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими обсъжда в Дамаск с всички страни в конфликта подробности от бъдещия план. Алжирският дипломат не коментира детайли от разговорите си, но изрази надежда за бързо уреждане на конфликта. След срещата си с него президентът Башар Асад е заявил, че правителството му ще съдейства за успеха на миротворчески усилия, които „не накърняват суверенитета и независимостта на страната и допринасят за благото на сирийския народ”.
Същевременно Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че бунтовниците са превзели град Харам и провинция Идлиб, намиращ се близо до границата с Турция. Битката за населеното място продължи няколко седмици, но накрая основната крепост е паднала в ръцете на въстаническите сили.

Източник: tvevropa.com