Сирия – парламентарни избори преди края на годината

Избори за нов парламент в Сирия ще се състоят преди края на годината, заяви днес сирийският външен министър Уалид ал Муалем на среща с посланици в Дамаск, предаде Франс прес.

“Сирия ще проведе свободни и прозрачни избори за нов парламент, който ще представя стремежите на сирийския народ чрез многопартийна политика, разрешена от закона за партиите и редицата гаранции, които предлага законът за изборите”, отбеляза министърът, цитиран от сирийската официална агенция Сана.

Той допълни, че новоизбраният парламент ще има за задача да ревизира наскоро приетите закони.

Муалем подчерта, че сирийската власт ще продължи процеса на реформи и прилагането на мерките, обявени от президента Башар ал Асад, уточнява Сана.

“За сирийската власт, пътят за уреждане на настоящата криза е този на националния диалог”, увери той.

“Но в отсъствието на подобен диалог заради негативната позиция на опозицията, не ни остава друг път освен този на реформите, който няма да бъде възпрепятстван от никакви действия”, изтъкна Муалем.

Той увери, че Сирия се е посветила на възстановяването на сигурността, стабилността и прекратяването на саботажите и ще продължи да напредва по пътя на демокрацията и развитието.

Като пример за този напредък Муалем посочи законите за политическите партии и за общите избори, които президентът обнародва неотдавна. Те предвиждат създаването на политически партии и функционирането им заедно с партията БААС, на власт от 1963 г, посочва ДПА. Законът е част от реформите, обещани от президента Башар Асад за потушаване на антиправителствените протести. За последен път парламентарни избори бяха проведени през 2007 г. и четиригодишният мандат на сегашния парламент изтече през април.

В сряда агенция Сана съобщи, че сирийският парламент ще се събере на извънредно заседание в неделя, за да обсъди въпросите, засягащи страната и нейните граждани, припомня АФП.

Изявленията на Муалем и срещата му с посланици идва в момент на засилен международен натиск върху режима в Дамаск заради продължаващите кървави репресии.

Над 1650 души и около 350 служители на силите за сигурност бяха убити след началото на продемократичните протести срещу правителството на сирийския президент Башар ал Асад в средата на март, отбелязват местни правозащитници, цитирани от ДПА.

Източник: dariknews.bg