Сирия и Иран строият газопровод

Иран е започнал изграждането на газопровод до Сирия, пише в специален доклад AFP.

Проектът е в размер на 10 млрд. долара и цели да окаже подкрепа на режима на Башар Асад, както и да направи опит да отърси международните санкции заради ядрената програма на ислямската република.

Намеренията на Техеран бяха лансирани още през юли 2011 г., когато тепърва се формираха опозиционни сили в Сирия.

Новините изненадват анализаторите, които не виждаха бъдеще в проекта заради неизброимите опасности по трасето. По план тръбата трябва да е дълга близо 1 500 км и да свързва газовото находище в Южен Парс в Персийския залив, преминавайки през Ирак до Сирия. Смелите намерения на Иран говорят за убедеността на режима в сполучливия изход на конфликта в Сирия в полза на Башар Асад.

Освен всичко друго Иран иска да поддържа разрастването газовата си мрежа в Азия и Близкия Изток.

Иранската информационна агенция Fars съобщава, че вече е започнал строежа на първата фаза от проекта, който е с дължина 225 км. Според информацията той трябва да бъде завършен през втората половина на 2013 г.

Наблюдатели обаче все още недоумяват намеренията на Иран. “Предвид гражданската война в Сирия бих казал, че този проект не може да се състои. Липсата на сигурност и политическа стабилност в Ирак и Сирия не дават реални перспективи за енергийния проект”, смята икономистът Саед Леилаз. Според него Иран иска да покаже, че санкциите на Запада не могат да ограничат действията му.

Към момента ислямската република има залежи, които се оценяват като вторите най-големи в целия свят след Русия. Иран изнася газ за Армения и Турция, а от близо десетилетие опитва да започне изграждането на газопровод, преминаващ през Пакистан и Индия.

Източник: inews.bg

Tagged on: , , ,