Сирия втори ден без интернет

Вече втори ден Сирия понася най-голямото си комуникационно затъмнение, след като въстанието срещу президента Башар Асад започна преди 20 месеца.

Вчера интернет и мобилните услуги са били напълно спрени в столицата Дамаск и в някои части от централната част на страната. Същевременномеждународните разговори са почти невъзможни, съобщава Би Би Си.
Въпреки че правителството обвинява за техническите проблеми терористи, експерти твърдят, че всичко това е част от правителствена операция. Това породи опасенията, че режимът на Асад планира да започне офанзивни действия срещу бунтовническите сили в опит да се справи с проточилата се гражданска война и да върне контрола си в страната.
Поради тежките битки, водени в близост до летището в Дамаск, някои авиокомпании вече обявиха, че не са в състояние да го използват, а полети се отменят за втори ден. От аеропорта отрекоха твърденията и обясниха, че с трафика и пристигането на пътници няма проблеми, информира АФП. “За момента няма пристигащи полети, но летището работи нормално”, заявява източник от Дамаск.
Подобно блокиране на комуникациите напомня на ситуацията в Египет по време на Арабската пролет миналата година. Тогава диктаторът Хосни Мубарак прекъсна онлайн услугите за пет дни в неуспешен опит да спре силите на опозицията, като наруши тяхната координация.

Източник: econ.bg