Сирийската опозиция използва руски ракети.

Сирийските бунтовници са свалили в края на ноември хеликоптер и боен самолет на правителствената армия с ръчнопреносими ракети руско производство, с които са се сдобили от превзета военна база край гр. Алепо.

В средата на ноември бунтовниците превзели база 46. Заедно с другото оръжие те се снабдили и зенитни ракети “Игла-1″ (по натовска стандарти СА-16 “Свределче” – бел. ред). Как се действа с новите придобивки срещу армията на Башар Асад показал ракетният спец Муса Абу Омар. Това заяви Абу Абдел Рахман, един от изявените бунтовнически командири в района около Алепо.
По-рано в

световните медии се появиха предположения, че ударите срещу бойната авиация на режима са били нанесени с оръжия, нелегално внесени в страната. Като евентуален източник на арсенала се споменаваше катар.

“И двете ракети са от база 46. Сега имаме достатъчно оръжие да свалим всички машини на сирийските ВВС”, допълнил Абу Омар. На въпрос къде се е научил да борави с “Игла-1″ (тези ракети бяха предпочитани от войските на Саддам Хюсеин по време на Войната в залива през 1991 г. – бел. ред.), Абу Рахман отговорил, че това била специализацията му в сирийската армия в продължение на 3 години.

27-годишният мъж се заканва бунтовниците да наложат зона забранена за полети на сирийската военна авиация без външна помощ.

Сдобиването на бунтовниците с модерни зенитни комплекси е повратна точка в сирийския конфликт, оценява Риад Каваджи от Института за военни анализи в района на Близкия изток и Персийския залив(INEGMA).

В същото време продължават противоречивите информации за произхода на ракетите. Според в. “Вашингтон пост”, 40 зенитни комплекса са доставени на бунтовниците от Катар. Вестникът се позовава на представители на две разузнавания в Близкия изток. Единият от източниците изразил безпокойство, че след свалянето на Асад тези оръжия може да попаднат в ръцете на терористи. Вашингтон упорито отказва да въоръжи с ракети земя-въздух бунтовниците именно по тази причина. /АФП /

Източник: vesti.bg