Сирийската криза: Башар Асад обвинява враговете на Сирия в стремеж да я разпокъсат

assadСирийският президент Башар Асад произнесе реч пред граждани на страната в Дома на културата и изкуствата в Дамаск, предаде АФП. Тя бе излъчена на живо и често прекъсвана според сирийската държавна телевизия от продължителни аплодисменти.
Асад посочи, че кървавият конфликт в Сирия не противопоставя режима на опозицията, а Сирия на нейните неприятели, които по думите му желаят тя да бъде разпокъсана.
Конфликтът е между “родината и нейните неприятели, между народа и неговите убийци”, подчерта Асад.
Той призова за национален диалог след края на военните операции и изрази съжаление, че не е намерил партньор за политическо решение, намеквайки по този начин, че опозицията е отказала да започне каквито и да било преговори преди той да се оттегли.
Диалогът обаче може да започне при няколко условия. Замесените страни трябва да спрат да финансират въоръжаването и въоръжените лица трябва да прекратят терористичните актове, веднага след това и нашите сили ще сложат край на военните операции, като си запазят правото на отговор, заяви Асад.
Едва след тези етапи ще се състои конференция за национален диалог, на която ще присъстват всички страни.
И ако този диалог не е започнал досега, това не е защото ние не искаме политическо решение, а защото не намерихме партньор, посочи сирийският президент в първата си реч за последните седем месеца.
Според данните, огласени от ООН, вътрешният конфликт в Сирия е взел близо 60 000 жертви от 15 март 2011 до 30 ноември 2012 г. Към 5 милиона жители на Сирия се нуждаят спешно от хуманитарна помощ. Други над половин милион са намерили спасение от насилието в съседните Ливан, Турция и Йордания и дори Северна Африка. /БГНЕС /

Източник: vesti.bg