Сирийската армя използва химическо оръжие

gasДамаск. Правителствените войски на Сирия са използвали химическо оръжие срещу опозиционните сили. Това се случва за първи път от началото на конфликта, съобщи телевизия „Ал Джазира”.

Отровен газ е бил използван срещу силите на опозицията в района на град Хомс. Освен това противниците на режима на президента Башар Асад твърдят, че сирийски военни самолети са хвърлили бомби, съдържащи отровни вещества.

Сирийските бунтовници в централната провинция Хама днес свалиха боен самолет на правителствените сили, съобщи Ройтерс. Самолетът бил свален от зенитни оръдия край алауитското село Маан. Жителите на селото са привърженици на режима на президента Башар Асад.

Междувременно стана ясно, че Русия е изпратила десантните кораби „Азов” и „Николай Филченков” към сирийското пристанище Тартус. На борда им има бойци от спецчастите на морската пехота и бойна техника, предаде агенция Интерфакс. Ако конфликтът в Сирия ескалира, корабите трябва да обезпечат евакуацията на руските граждани от близкоизточната страна. Очаква се от Сирия да бъдат евакуирани около 30 000 руски граждани.

Източник: novinata.org