Сблъсъци обляха в кръв цяла Сирия


Най-малко 63 души са убити вчера

Танкове на сирийската армия са обградили бунтовнически лагери в южната част на Дамаск, както и в кварталите Тадамун и Ассали, предаде базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права, цитирана от “Ал Джазира”. Тези райони се превърхана в поле на боеве между правителствените войски и бунтовниците късно снощи.

Тежките сражения продължават на територията на цялата страна. В сирийската столица вчера са загинали поне 41 души, повечето от тях цивилни.

В същото време, кола бомба избухна в град, разположен западно от Дамаск. Ранени са десетки, а разпръсналите се метални парчета са причинили и материални щети. Засега няма информация за жертви. Боеве източно от столицата отнеха живота на десет войници и един бунтовник, след като сили на бунтовниците нападнаха обществени сгради в района.

Армията използва танкове за да опази и няколко града, разположени в източната част на страната, сред които Ирбин и Забадани. До момента се съобщава за поне 7 загинали в тези градове, сред които жени и деца. Правителствените войски атакуват и позиции на бунтовниците в южната провинция Дераа, както и в провинция Хомс.

Нови въздушни нападения има и над Рас ал-Айн в североизточната част на страната, на границата с Турция. 1000 войници от правителствената армия са изпратени на мястото. Сирийските бунтовници обстрелват с картечници военните самолети.

Въздушните удари доведоха до нова вълна сирийска бежанци в съседна Турция. Припомняме, че в края на миналата седмица 9000 бежанци пресякоха сирийската граница в посока Турция. Тези бежански вълни са най-големите от началото на боевете в Сирия.

Според Сирийската обсерватория за човешките права поне 63 души са загинали във вторник – 29 цивилни, 11 войници на правителствената армия и 23 бунтовници. С това броят на загиналите от началото на конфликта през март 2011 нараства до над 37 000 души.

По-рано днес стана ясно, че Франция е първата страна, признаваща коалицията на сирийските революционни и опозиционни сили за легитимен представител на сирийския народ, предаде “БНТ”.

Новата структура беше създадена в столицата на Катар – Доха, като целта и е да свали президента Башар ал-Асад от власт. На пресконференция в Париж президендтът Франсоа Оланд допълни още, че ще бъде обсъдена възможността за въоръжаване на сирийската опозиция, след като тя сформира преходно правителство.

В един от градовете с най-яростни боеве – Алепо са останали само няколко цивилни. „Хората, които са останали, дори децата, всеки ден се борят за живота си. Всеки от тях вече е свикнал със свистенето на куршумите“, заяви кореспондентът на “Ал Джазира”, Андрю Симънс. „Можете да го видите в очите им, те вече са се отказали да молят за помощ Америка, Запада или арабските страни“, допълва той.

Източник: livenews.bg