Русия ще наложи вето на резолюция за Сирия

Русия ще наложи вето при гласуване от Съвета за сигурност на ООН на резолюция за налагане на санкции на Сирия заради кървавото потушаване на протестите срещу режима на президента Башар ал Асад, предаде Асошиейтед прес.

Руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин съобщи, че е дал да се разбере, че страната му е против проекта, внесен от Великобритания и подкрепен от Франция, Германия, Португалия и Съединените щати. Очаква се гласуването да се проведе най-рано тази седмица.

“Мисля, че сами можете да си направите изводи от моите думи”, отговори лаконично Чуркин, когато бе попитан дали Русия ще използва правото си на вето. Той призова Съвета за сигурност да помогне за прекратяване на насилието в Сирия чрез диалог и дипломация, а не да наказва страната.

Възможно е проекторезолюцията да се натъкне на съпротива от страна и на други членове на съвета, сред които имащият право на вето Китай.

Правителството на САЩ отхвърли оплакванията на сирийските власти, че американският посланик Робърт Форд е нарушил въведените от тях правила за пътуване, като е излязъл от столицата Дамаск без разрешението им, предаде още Асошиейтед прес, като се позова на Държавния департамент. Форд посети във вторник село Джасем, в южната провинция Дераа, където се срещна с опозиционни активисти.

Сирийските власти отхвърлили искания на американския посланик да пътува в страната и той отишъл във въпросното селище без изобщо да поиска тяхното разрешение.

Сирийските сили за сигурност убиха двама и раниха петима при операция в племенен район близо до границата с Ирак, предаде Ройтерс. Над 20 танка и други бронирани автомобили влезли в град Маядин и близкото село Албурхама ат Таяна, в източната провинция Дейр аз Зур. Те арестували десетки хора, след като проверили определени райони къща по къща, след което се изтеглили. Най-малко двама души били убити вчера, когато силите за сигурност открили стрелба по демонстранти в Талбисех, на 180 километра северно от Дамаск.

2200 души са загинали по данни на ООН при кървавото потушаване на протестите в Сирия. Сирийските опозиционери, които се срещнаха през уикенда в Истанбул, за да създадат Национален съвет, обединяващ противниците на президента Башар ал Асад, заявиха, че се нуждаят от повече време, за да се консултират с активистите в Сирия за неговия състав, предаде още Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че забавянето загатва колко трудна е задачата да бъде обединена сирийската опозиция, осакатена от десетилетията на репресии, на които бе подложена от управляващото семейство Асад. “Нуждаем се от още две седмици, за да се координираме с опозицията вътре (в Сирия). Всички (политически) течения трябва да бъдат представени (Националния съвет)”, заяви един от учредителите на опозиционния форум. БТА

Източник: actualno.bg