Русия ще има редовни контакти със сирийската опозиция съобщи Лавров

Според Ройтерс това означава пробив в отношенията, който може да прокара път към уреждане на сирийската криза

LavrovМосква ще осъществява редовни контакти с Националната коалиция на сирийските опозиционни и революционни сили, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след срещата си с лидера на коалицията Ахмад Муаз ал Хатиб на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде ИТАР-ТАСС.

“Аз напомних на г-н Хатиб, че веднага след създаването на коалицията и избирането му за ръководител ние изразихме интерес за редовни контакти. Ние ще ги провеждаме”, каза Лавров пред журналисти, на връщане в Москва от Мюнхен.

Хатиб, който е председател на Сирийската национална коалиция, заяви след разговора, че е получил “ясна покана” от Лавров да посети Москва. Според Ройтерс това означава пробив в отношенията, който може да прокара път към уреждане на сирийската криза.

“Русия има свое виждане, но ние приветстваме преговорите за облекчаване на кризата, има много подробности, които трябва да бъдат обсъдени,” каза Ал Хатиб.

Това бе първата среща между Лавров и Хатиб, откакто Ахмад Муаз ал Хатиб бе избран за ръководител на сирийската опозиционна коалиция в края на 2012 г.
По-рано по време на конференцията Лавров потвърди подкрепата на Русия за продължаващата почти две години битка на сирийския президент Башар Асад с опозиционните сили, предупреди “да се избягва насилствена интервенция, особено такава без мандат на Съвета за сигурност на ООН” и се обяви против “произволни санкции” срещу Дамаск.

По думите на Лавров сирийските химически оръжия са в безопасност в ръцете на режима и най-голямата заплаха би настъпила, ако попаднат в ръцете на бунтовниците.

Коментирайки пред журналисти срещата си с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в кулоарите на форума, Лавров каза, че Москва и Вашингтон са потвърдили, че проблемите в отношенията им трябва да се решават “въз основа на равноправието и взаимното зачитане на интересите”.

“Нашето партньорство трябва да се основава на търсене на съвпадащи подходи към всяка криза, а не просто да се разчита, че Русия автоматично ще се присъедини към това или онова,” подчерта ръководителят на руската дипломация.

Новият държавен секретар на САЩ Джон Кери е получил предложението ми да посети Русия и скоро ще се възползва от него, добави Лавров, цитирайки казаното от Байдън.

Източник: vesti.bg