Расмусен: Режимът в Сирия скоро ще рухне

Сирийският народ вече не се нуждае от интервенция на чуждестранни военни сили, понеже бунтовниците напредват към центъра на Дамаск, заяви новият лидер на сирийската опозиция Моаз ал Хатиб.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви днес, че според него правителството на сирийския президент Башар Асад е близо до рухване.

По думите му НАТО разполага с разузнавателни данни, че правителствените войски в Сирия използват ракети Скъд срещу бунтовниците.

“Засякохме изстрелването на определен брой ненаправлявани ракети с малък обсег в Сирия по-рано тази седмица. Част от информацията показва, че те са били ракети от типа Скъд”, каза Расмусен. Според него използването на ракети Скъд от силите на Асад е “пълно незачитане” на живота на сирийците.

Сирийското външно министерство отрече Сирия да е изстрелвала ракети Скъд.

Сирийският народ вече не се нуждае от интервенция на чуждестранни военни сили,

понеже бунтовниците напредват към центъра на столицата Дамаск, за да свалят президента Башар ал Асад, заяви в интервю за Ройтерс новият лидер на сирийската опозиция Моаз ал Хатиб.

Ал Хатиб, потомък на мюсюлманската династия на Дамаскините, каза, че опозицията би разгледала евентуални предложения на Асад да сдаде властта и да напусне Сирия, но няма да му даде никакви гаранции, докато не види конкретно предложение на масата.

Сирийците “се справиха с проблемите си сами. Те вече не се нуждаят от защитата на международни сили. Международната общност дремеше, мълчеше и закъсня да реагира, гледайки как сирийският народ кърви и как убиват децата му през последните 20 месеца,” заяви опозиционният лидер.

За Асад той каза: “Надявам се, че той знае, че няма роля в Сирия или в живота на сирийския народ. Най-доброто за него е да предаде властта и да спре да пие кръвта на сирийския народ.”

Ал Хатиб обвини световните и регионалните сили за надигането на радикалния ислям в Сирия, която отдавна се гордееше, че е толерантна мозайка от етнически групи. Той подчерта, че главната причина за това е неспособността на света да попречи на силите на Асад да убиват мирни демонстранти в началото на сирийското въстание през март 2011 г.

“Вярвам, че руснаците са се събудили и осъзнават, че са се компрометирали с този режим, но не знаят как да се измъкнат,” заяви Ал Хатиб по повод днешните думи на руския зам.-външен министър Михаил Богданов, че правителството на Сирия все повече губи контрол над страната и не трябва да се изключва победа на опозицията.

Опозицията се надява, че Русия ще прояви разум,”за да не изгуби напълно всичко” в Сириял каза лидерът на сирийската опозиция.

Той изтъкна, че коалицията работи за изграждане на политическите институции, необходими за ерата след Асад, включително създаване на преходно правителство на широка основа, но не даде подробности.

Ал Хатиб очерта три сценария на падането на Асад.

В първия Асад ще избере да се бие до самия край. “Втората възможност е нещо да се случи вътре в самия режим, било то разрив или промяна отвътре и това би ни спестило нови кръвопролития.”

Третата възможност предвижда оттегляне от властта чрез преговори. “Когато режимът реши твърде ясно, че ще си върви, тогава можем да обсъдим механизма на прехода,” добави той.

Ал Хатиб потвърди западните съобщения, че верните на режима сили са използвали балистични ракети Скъд в Северна Сирия и подчерта, че ще държи Русия “особено отговорна”, понеже все още помага на Асад.

Осем души, повечето жени и деца, бяха убити днес при експлозия в Джейдет Артуз, предградие на сирийската столица Дамаск, предаде Франс прес, като се позова на сирийската държавна телевизия.

Нападението, извършено с кола бомба, последва друга бомбена експлозия в град Катана, близо до сирийската столица, в която по последни данни загинаха 18 души, сред които и 7 деца.

Двата атентата бяха извършени само ден след троен атентат пред министерството на вътрешните работи, отнел живота на 5 души. Ислямистката групировка Джабхат ан Нусра /Фронт Ан Нусра/ пое днес отговорност за атентата пред сирийското министерство на вътрешните работи.

Източник: vesti.bg