От ЕС увеличават хуманитарната помощ за Сирия заради нарастващите нужди

Европейската комисия ще осигури допълнителна хуманитарна помощ в размер на 30 млн. евро за хората, засегнати от кризата в Сирия, с което общата стойност на предоставената от нея помощ ще надхвърли 126 млн. евро, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Новата помощ ще бъде насочена към около два милиона души в Сирия и към значителен брой от над 474-те хиляди сирийци, избягали от страната.

Хуманитарна помощ ще бъде предоставена и на уязвимите общности, които са приели хората, разселени в Сирия и в Йордания и Ливан. Тя ще бъде използвана за осигуряване на медицинска помощ за ранените и други нуждаещи се от спешно лечение, подслон, храна, вода, хигиенни условия и стоки за бита.

С днешното увеличение хуманитарната помощ от Еврокомисията и страните от Европейския съюз възлиза на над 310 млн. евро – повече от половината от цялата международна хуманитарна помощ във връзка с кризата.

Помощта ще бъде предоставена чрез хуманитарните партньори на Еврокомисията, сред които са агенции на ООН, Червеният кръст/Червеният полумесец и международни неправителствени организации.

“С настъпването на зимата и интензивните сражения в цялата страна хуманитарната ситуация в Сирия се утежнява ежедневно. Страдащите цивилни напускат домовете си и се борят с влошаващата се криза – над 1.2 милиона души са разселени в самата Сирия и почти половин милион в Ливан, Йордания, Турция и Ирак”, обясни ситуацията еврокомисарят за хуманитарната помощ, гражданската защита и реакцията при кризи.

Източник: dnevnik.bg