От Вашингтон приемат сирийската опозиционна коалиция за легитимна

САЩ, които настояват за обединение в редиците на сирийската опозиция, считат, че новата коалиция е “легитимен представител на сирийския народ”, предаде БГНЕС.

В същото време обаче те се въздържат да я признаят като бъдещо преходно правителство.

“Ние считаме, че тя е легитимен представител на сирийския народ, отражение на сирийския народ. Ние искаме също така тази опозиция да покаже способността си да представлява сирийците в самата Сирия”, каза помощник говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, изразявайки позиция, близка до тази на Великобритания.

Вашингтон вече приветства в неделя споразумението в Доха за създаване на национална коалиция на сирийската опозиция, която да се бори срещу “кървавия режим” на сирийския президент Башар ал-Асад. “Вече има създадена структура, която да подготви политически преход, но очакваме създаването на технически комисии, които да ни дадат увереност, че помощта ни ще достига своето предназначение”, каза Тонър.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън нарече формирането на нова опозиционна коалиция в Сирия като важна стъпка, която ще помогне на Вашингтон да насочи по-добре помощта си, предаде Ройтерс.

“Отдавна призоваваме за подобна организация. Искаме този импулс да се поддържа”, заяви Клинтън пред репортери в австралийския град Перт.

“Докато сирийската опозиция предприема тези стъпки и демонстрира тази ефективност и напредък в каузата за единна, демократична и плуралистична Сирия, ние ще бъдем готови да работим с тях, за да предоставим помощ за сирийския народ”, посочи още държавният секретар.

Източник: world.actualno.com

Tagged on: , , ,