ООН: Над 2200 души са убити в репресиите в Сирия

GuliverНад 2200 души са убити в репресиите в Сирия срещу антиправителствени демонстранти, започнали от средата на март, съобщи върховният комисар на ООн за правата на човека Нави Пилай, цитиран от Ройтерс.

Предишната оценка на ООН бе между 1900 и 2000 убити.

“До момента са убити 2200 души в масовите протести, които започнаха от средата на март, като от началото на рамазана са убити над 350 души в цяла Сирия”, каза Пилай пред Съвета по правата на човека, който бе свикан на извънредно заседание за Сирия.

“Военните и силите за сигурност продължават за разполагат прекомерни сили, в това число тежка артилерия, за да потушат мирните демонстрации и да наложат контрол над жителите на различни градове”, добави тя.

Хиляди антиправителствени демонстранти излязоха днес по улиците на Сирия след телевизионното обръщение вчера на президента Башар Асад и поискаха той да се оттегли с викове “Кадафи си отиде, твой ред е, Башар”, предаде Асошиейтед прес.

Силите за сигурност откриха огън в централния град Хомс и убиха най-малко един човек. Няколко са ранени, казаха очевидци. БТА

Източник: actualno.com