Нова вълна от протести срещу Асад, трима убити

Сирийските сили за сигурност са убили поне трима протестиращи днес, след като десетки хиляди хора отново се включиха в демонстрациите с искане за оттегляне на президента Башар Асад, предаде Ройтерс.

През нощта и днес сутринта в Дамаск са избухнали повече демонстрации отколкото когато и да било след началото на протестите през март, заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права, цитирайки очевидци.

Две от трите жертви са били убити, когато силите на Асад открили огън, за да разпръснат демонстранти, стичащи се от джамиите в градовете Кусаир и Латакия след молитвите през нощта, когато мюсюлманите вярват, че Пророкът е получил Корана.

Край джамията “Ал Рифаи” в Дамаск, където е разположен главният щаб на тайната полиция, според очевидци стотици бойци от силите за сигурност и военните, лоялни на Асад, са атакували вярващите, които се опитали да започнат демонстрация след края на молитвите за деня.

“Някои от тях (силите за сигурност) излязоха на покрива и започнаха да стрелят с калашници, за да уплашат тълпата. Бяха ранени около 10 души, двама получиха куршуми в шията и гърдите”, заяви по телефона духовник, живеещ в района.

Военните са открили огън и на погребение, което прераснало в протест, в град Кфар Румех в северозападната провинция Идлиб и поне десет души са ранени, посочи организацията.

Още един човек е бил убит при обиски и арести от врата на врата в близкия град Кфар Нубул.

Министърът на външните работи на Иран Али Акбар Салехи заяви, че Асад и останалите лидери в региона трябва да отговорят на исканията на народите си.

“Вярваме, че развитието в страните от региона е блокирано от недоволството и неодобрението на хората”, заяви той.

“Правителствата трябва да поемат отговорност към справедливите искания на народите в Сирия, Йемен и останалите държави,” отбеляза Салехи.

Делегат към Арабската лига в Кайро посочи, че министрите на външните работи на арабските страни вероятно ще засилят натиска върху Асад по-късно днес, за да спре репресиите срещу демонстрациите.

“Имаше споразумение при преговорите, проведени между арабските страни, (…) да се притисне сирийския режим напълно да прекрати военните действия и да изтегли силите си”, посочи делегатът, допълвайки, че министрите ще обсъдят изпращането на
мисия в Дамаск.

Източник: dariknews.bg