НАТО одобри разполагане на ракети „Пейтриът на границата между Турция и Сирия

Съюзниците от НАТО изразиха сериозна тревога от съобщенията, че сирийският режим може би се готви да използва химически оръжия, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс.

„Всяко подобно действие ще е напълно неприемливо и ще бъде в нарушение на международното право”, каза Расмусен пред журналисти след заседанието на външните министри на 28-те страни от НАТО в Брюксел. Те одобриха разполагане на ракети „Пейтриът в Турция до границата със Сирия, информира Ройтерс.

На пресконференция след заседанието генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен заяви отново, че тази мярка е с цел защита на населението и територията на Турция, както и с цел да даде знак на евентуални агресори срещу държава от организацията „дори да не си помислят” да предприемат нападение.

НАТО приветства готовността на САЩ, Германия и Холандия за предоставянето на необходимите ракети. Основната задача на НАТО е защита на своите членове и днес подчертаваме отново, че ще обезпечим сигурността на алианса, в пълна солидарност за защита на населението и териториите, обхванати от него, се посочва в изявление на външните министри от пакта, съобщи БТА.

В документа се изразява задоволство от подкрепата, осигурена от хората в Турция за сирийските граждани, получили убежище на турска територия. Министрите призовават за край на насилието в Сирия, което представлява сериозна заплаха за сигурността на региона. Те добавят, че ще подкрепят международната общност в намирането на мирно решение на кризата.

Турция приветства решението за разполагане на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът”, предаде АФП. „Мерките, които ще вземе Турция, в никакъв случай няма да бъдат използвани за нападателни операции. Тази система е предназначена единствено за отбрана на турската територия”, се казва в комюнике на турското външно министерство. В него се подчертава, че разполагането на ракетите земя-въздух Пейтриът в никакъв случай не означава налагане на забранена за полети зона над Сирия.

Ракетите може да бъдат разположени до няколко седмици, вероятно в началото на 2012 г., добавя АФП.

източник: dariknews.bg