Над 20 души загинаха при антиправителствени протести в Сирия

Петима сирийци са били убити при стрелба на силите за сигурност срещу антиправителствени протести през изминалата нощ край Дамаск, съобщиха активисти, цитирани от ДПА. Така броят на жертвите във вчерашните продемократични протести достигна 22 души, обяви опозиционната група Местни координационни комитети на Сирия.

Загиналите в поредния петъчен протест са 25 души, а десетки са ранени, посочва ИТАР-ТАСС. Сирийските сили за сигурност извършват арести на противници на режима в околностите на Дамаск, информира агенцията, позовавайки се на съобщение Ал Джазира от днес.

Масови протести бяха организирани вчера в няколко сирийски градове в отговор на призив, направен от онлайн активисти срещу мълчанието на арабския свят за репресиите на правителството на президента Башар ал Асад. Освен района на Дамаск вълненията обхванаха и съседни градове като Хараста, Дума, Забадани, Канакир, уточнява ИТАР-ТАСС.

„Всички страни осъдиха атаките в Норвегия, където загинаха 90 души. В Сирия близо 2000 бяха убити, но арабските управници и Арабската лига продължават да мълчат”, написаха активистите в съобщение във Facebook. В YouTube пък бе качен видео клип, показващ група сирийци, за които се твърди, че са дезертирали от армията и са създали „Свободна сирийска армия”. Полковник Риад ал Асад, оглавил формированието, заяви, че неговата „армия” ще защитава протестиращите. Той призова „всички почтени офицери и войници” от сирийската армия да дезертират и да се присъединят към неговата група. Обръщението му е било излъчено и по арабски сателитни канали, посочва ИТАР-ТАСС.

На границата между Сирия и Ливан тази нощ група бежанци влезе в 20-минутна престрелка със сирийската армия, предаде ДПА, цитирайки представител на ливанските сили за сигурност, пожелал анонимност, отбелязва БТА. Хиляди сирийци избягаха в Ливан, търсейки убежище от размириците, започнали в средата на март.

Източник: dariknews.bg