Кризта в Сирия: Израел и Иран влязоха в словесен конфликт заради Сирия

ani_radar2ju63Израел “ще съжалява за агресията” срещу Сирия, заяви председателят на иранския Съвет за национална сигурност Саид Джалили след разговори със сирийския президент Башар ал Асад в Дамаск.

По-рано израелският министър на отбраната Ехуд Барак, обяви, че страната му е решена да не допусне трафик на тежко въоръжение към шиитското движение Хизбула в Ливан. Изявлението се тълкува като първо признание на Израел за удара от миналата седмица срещу конвой и военен комплекс край Дамаск, информира БНТ.

Ционистката общност ще съжалява за агресията си срещу Сирия, както съжали за войната срещу Хизбула в Ливан и нападенията срещу палестинския анклав в Газа, заяви Джалили. Той увери, че Иран ще подкрепя Сирия като авангард на съпротивата срещу Израел.

“Докато Мубарак в Египет сътрудничеше на ционисткия режим, а Бен Али в Тунис мълчеше, Сирия последна оказваше най-силната съпротива срещу инвазията на Израел”, заяви Саид Джалили, Съвет за национална сигурност на Иран.

Иран и Хизбула ще платят висока цена за подкрепата си на сирийския режим, предупреди Израел на конференцията по сигурността в Мюнхен. “Иран и Хизбула ще понесат голям удар. Сирия е единствената крепост на Иран в арабския свят”, категоричен беше Ехуд Барак, министър на отбраната на Израел.

Израел планира да създаде 16-километрова буферна зона за сигурност във вътрешността на Сирия, за да не допусне проникване на екстремисти през границата, съобщава “Би Би Си”.

Сирия не се нуждае от чуждестранни бойци срещу бунтовниците, отбеляза иранският външен министър Али Акбар Салехи в отговор на въпрос дали Техеран оказва военна помощ на Дамаск. В Берлин той коментира предложението на американския вицепрезидент Джо Байдън за преки двустранни преговори.

“Аз съм оптимист. Чувствам, че новата администрация този път се стреми да промени традиционния си подход към моята страна”, посочи Али Акбар Салехи, външен министър на Иран. В същото време от Париж Джо Байдън предупреди Иран, че дипломатическите възможности за пробив по ядрената му програма намаляват, а алтернативата са парализиращи санкции и нарастващ натиск.

Източник: econ.bg