Кризата в Сирия: Тафтаназ, един от многото сирийски призрачни градове

Ежедневните бомбардировки в Сирия са обезлюдили редица райони на страната. Войските на президента Башар Асад избират да подлагат на обстрел именно тези населени места, в които Сирийската свободна армия има най-много свои бойци. Водещата на ТВ “Европа” Милка Ганчева и операторът Румен Симеонов посетиха един от тях- Тафтаназ, който се намира в провинция Идлиб.

Бомба след бомба са превърнали сирийският Тафтаназ в град на призраци. Това беше първото населено място, в което нашият гид ни заведе, след като успяхме нелегално да минем турско-сирийската граница през пункта Баб Ал – Хауа – без визи, пеша и с изричната забрана да не говорим помежду си. Гледката е наистина неописуема.

Покъщнина, дрехи, снимки и документи- хората са оставили всичко, бягайки панически от падащите една след друга бомби.

Спираме пред една от поредните унищожени хлебопекарни, които често стават мишена на войската на президента Башар Асад. Там срещаме и Мохамед, чието семейство е имало къща в Тафтаназ. Той ни разказва, че сега е принуден ежедневно да пътува с мотора си до съседно село на около 30 км., за да купи хляб и най-необходимите продукти за семейството си.

Поиска да ни покаже какво е останало от дома му. Най-напред обаче ни води в двора, където все още стои неуспяла да се взриви ракета. Има и дупки от бомби. Кани ни в унищожена си къща…

“Преди в Тафтаназ живееха 19 хиляди души, сега са не повече от 1000, и то предимно възрастни. Всички врати са отворени. Гледайте навсякъде е опожарено, армията срина всичко. Тя използва специално химикали, за да срине до основи каквото има. Вижте чашите, няма прозорци, врати.”, разказва Мохамед.

Продължаваме да следваме Мохамед сред руините на Тафтанас. След няколко пресечки ходене, в търсене на жив човек, срещаме възрастна жена, която се връща от полето.Синовете й са избягали, а тя ни споделя, че въпреки непрестанните атаки е предпочела да остане в града и да приеме съдбата си.

“Много хора напуснаха града. Няма хляб,нито газ, елате да видите какво имам в хладилника, къде спя и живея. Понякога ни бомбардират. Дори сега чувам вертолет, който един бог знае къде ще стреля. Краката ми треперят и често не мога да стана от страх. А и къде да отида, аз съм сама и на възраст. Надявам се единствено Бог да пази Тафтаназ и нещата да се оправят, но мисля, че след това, Сирия няма да се възстанови поне 20 години.”, споделя жената.

После нашият водач ни води в училище до село Хазану, където са настанени 100-ина бежанци. И тогава започнаха да падат бомби. Бомбардировките продължиха през цялата нощ.

На сутринта ни разказаха, че ракета Земя-Земя е била хвърлена в съседното село- Харбануш. Има 5 жертви. В една от полевите болници откриваме бащата на едно пострадало момче, който се оказа и чичо на друго загинало при същата бомабрдировка.

“Синът ми и моят племенник са минавали покрай пункт, като са стреляли по тях, без нищо да са направили. Пленникът ми е починал на място, а синът ми е ранен в двата крака. Единият разбрах, че ще го ампутират, а другият може да бъде спасен.”, разказва разтревоженият баща.

След бомбардировките село Харбануш стана поредното село в Сирия, чиито жители панически бягат към съседна Турция в отчаян опит да спасят живота си.

Източник: tvevropa.com