Испания дава убежище на Асад

Испанският премиер Хосе Сапатеро предложил през юли убежище на сирийския президент Башар Асад, ако той прекрати незабавно избиването на противници на режима му, съобщи в. “Ел паис”.

Сапатеро пратил на тайна мисия в Дамаск своя специален съветник Бернардино Леон. Той пътувал абсолютно сам и дори не използвал дипломатическия си паспорт. Инициативата била подкрепена от Турция. Но очевидно не е постигнала успех.

“Впечатлението ми е, че Асад няма да направи никакви сериозни отстъпки”, споделил Леон пред висш испански дипломат. Той на свой ред коментира пред “Ел паис”, че предложенията на Сапатеро са били обезсмислени от решението на сирийския президент да смаже опозицията, която оттогава се стреми единствено към сваляне на режима.

Бунтовете в Сирия продължават вече точно 5 месеца, като най-горещата точка в момента е средиземноморското пристанище Латакия. След като в неделя сирийски емигранти в Лондон съобщиха, че сунитските квартали на града са обстрелвани дори от бойни кораби на Асад, в понеделник атаките срещу опозицията бяха главно с танкове и артилерия. За три дни там са убити 30 души, сред които едно 2-годишно момиченце. В понеделник силите за сигурност прочистваха в провинция Хомс.

По данни на ООН от 15 март досега в Сирия са избити около 2200 цивилни. Очаква се в четвъртък Съветът за сигурност да обсъди на специално заседание спазването на човешките права и хуманитарната ситуация в Сирия.

Източник: dariknews.bg