ЕС прие лидера на сирийската опозиция

27-те външни министри на ЕС приеха в Брюксел лидера на новата коалиция на сирийската опозиция Ахмад Муаз ал Хатиб, когото редица от тях смятат за законния представител на сирийския народ, предаде АФП.

Приемането на Хатиб е “ясен сигнал за преоценка на статута на сирийската коалиция. Това е коалиция, която представлява легитимните интереси на сирийския народ. Искаме това да бъде признато и от ЕС”, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле. По-рано Хатиб бе приет от върховния представител на ЕС за външните работи Катрин Аштън. 27-те външни министри трябва да решат дали той да бъде признат за законния представител на сирийския народ или като “един от представителите на стремежите на сирийския народ” към демокрация – компромисната формулировка от миналия месец, с която министрите преодоляха разногласията си по въпроса. През ноември Хатиб бе приет в Париж и Лондон, но днешната среща с 27-те външни министри на ЕС има по-голямо символично значение, каза европейски дипломат. Дискусиите на външните министри обхващат и каква помощ да се окаже на сирийската опозиция. Великобритания обяви, че ще окаже натиск на партньорите си от ЕС за промяна на оръжейното ембарго на ЕС над Сирия, за да може да се доставят оръжия на воюващите срещу режима бунтовници.

В същото време АФП съобщи че, джихадисти, сред които членове на сирийския ислямистки фронт Ан Нусра, са поели днес контрола върху цялата военна база Шейх Сулейман, в северната част на Сирия, но не са намерили там нито химически оръжия, нито противовъздушни ракети. Бунтовниците по-рано твърдяха, че в тази база имало химически оръжия. Бунтовниците обясниха отсъствието им с това, че армията е знаела, че базата е загубена и прехвърлила важните оръжия с хеликоптери към друга база близо до Тартус, в северозападната част на Сирия под контрол на режима.

Базата беше превзета след седмици на ожесточени сражения. В съобщение, качено в интернет, представител на бунтовниците прочете изявление за освобождаване на базата. Бунтовниците са пленили между 8 и 10 бойни машини и един или два танка. Превзетата база се намира на около 12 километра северозападно от Алепо. Тя е разположена на огромна площ, обхващаща каменисти хълмове.  Според журналист от АФП, присъствал на част от щурма на базата, повечето от ислямистките бунтовници са били чужденци – араби или кавказци. Журналистът твърди, че един от командирите бил узбек, който искал да го наричат Абу Талха.

Източник: news.data.bg