Ердоган ще се опита да убеди Путин да спре подкрепата за Асад

Турция ще се опита да натисне днес руския президент Владимир Путин да спре подкрепата за сирийския президент Башар ал Асад, пише агенция “Ройтерс”. Путин пристига на посещение в Турция.

Премиерът Реджеп Ердоган разглежда Путин като ключова фигура за решаването на сирийския конфликт, който изпраща стотици хиляди бежански на турска територия и заплашва с излизането си извън границите на Сирия.

Преди седмица Русия сериозно се противопостави на искането на Турция към НАТО да разположи ракети “Пейтриът” по границата си със Сирия и предложи установяване на пряка връзка между Анкара и Дамаск. Турция твърди, че ракетите “Пейтриът” ще бъдат само с отбранителна функция и няма да наложат зона без полети над Сирия.

По-рано тази година Ердоган публично обвини Русия, че доставя оръжия на Турция, след като полет от Москва за Дамаск бе принудително приземен на летището в Анкара. Това беше в навечерието на посещение на Путин, което обаче бе отложено часове след като принуденият самолет кацна.

“В момента Русия държи ключа… поведението на Русия е ключово”, заяви Ердоган по-рано тази седмица пред вестник “Хюриет”.

Интересите на Русия и Турция са доминирани от сътрудничеството в енергийната сфера и икономиката. Досега двете страни се опитват да избегнат различията си по сирийския въпрос, но се очаква той да бъде централна тема в дискусиите в Анкара.

Източник: dnevnik.bg