В Сирия Кюрдите създават независима армия

Цел на новосъздадената армия ще е да пази териториите на Сирийски Кюрдистан

Сирийските кюрди създават своя независима армия, пише РИА Новости. Ръководителят на Националния съвет на Кюрдистан Ширко Абас заявява, че задачата на новосъздадената армия е да пази териториите на Сирийски Кюрдистан от въоръжени конфликти.

Той уточни, че територията ще бъде защитавана от всякаква въоръжена намеса – независимо дали са отряди на сирийската свободна армия или радикални ислямски формирования.

По думите на Абас, САЩ и страните от Западна Европа се съгласни да подпомогнат, чрез финансиране и доставки на оръжие независимата кюрдска армия.

По-рано днес стана ясно, че в превзетата от ислямисти база на сирийската армия в провинция Алепо няма химически оръжия. “Контролираме цялата база, целият район е под наш контрол, западно от Алепо всичко е освободено чак до турската граница. Не са намерени обаче никакви химически оръжия, нито противовъздушни ракети”, заяви командирът Абу Джалал, водач на батальон в Свободната сирийска армия.

Според него не са открити оръжията, защото армията е знаела, че базата ще падне и е прехвърлила всичко към друга база близо до Тартус, в северозападната част на Сирия, която е под контрол на режима.

Междувременно 27-те външни министри на ЕС обсъдиха ситуацията в страната и приеха лидера на коалицията за сирийска опозиция Ахмад Муаз ал Хатиб. Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че разговорът с Хатиб е ясен сигнал за мястото на сирийската коалиция като легитимна власт в Сирия. Предстои да се реши дали той ще бъде признат като лицето на властта в страната.

Източник: btvnews.bg