България дарява 300 000 лева за Сирия

Nikolay_MladenovБългария обяви, че ще даде 300 000 лева хуманитарна помощ за населението на Сирия. Това стана ясно на донорската конференция на ООН в Кувейт, на която участва външният министър Николай Младенов. Парите ще отидат за дейността на Световната продоволствена програма на ООН в Сирия. Това е значително увеличение на българската помощ спрямо 30-те хиляди лева, отпуснати от Министерски съвет през септември 2012-а година.

Участниците в донорската конференция са призовани да осигурят поне 1 милиард долара за съседните на Сирия държави, които подслониха 700 000 бежанци. Още половин милиард са необходими за подпомагане на бежанците в самата Сирия. Техният брой е 4 милиона. В изявление на Вашингтон посланикът на арабската лига Лагдар Брахими призова съвета за сигурност да действа:

Сирия се разрушава малко по малко. С разрушаването региона се вкарва в ситуация, която е изключително лоша и изключително важна за целия свят. Затова смятам, че съвета за сигурност не може просто да продължи да казва ние не постигаме съгласие, затова нека изчакаме по добри времена. Мисля, че трябва да се заемат с този проблем сега.

Коментарът на Брахими идва часове само след като се появиха доказателства за ново масово клане в северния град Алепо.

Източник: 19min.bg