Бунтовниците в Сирия с нова офанзива

Сирийските бунтовници превзеха стратегически град на иракската граница. Жертвите на конфликта в страната са вече 40 000

Сирийските бунтовници превзеха рано тази сутрин град Майадин, провинция Дейр Езор, като по този начин установиха контрол над важна зона по границата с Ирак, съобщи Сирийската обсерватория за човешките права (СОЧП).

“Зоната, която се простира от иракската граница до границите на Дейр Езор, вече е най-важният сектор, който напълно се изплъзна от контрола на армията”, допълни директорът на обсерваторията Рами Абдел Рахман. В края на триседмична обсада и щурм, при който бяха убити най-малко шестима военни, бунтовниците атакували днес военен лагер близо до Майадин, съобщи СОПЧ.

По първоначални информации войниците са се оттеглили в база на армията на повече от 80 км от Майадин“, допълни неправителствената организация, която черпи информация от голямата си мрежа от активисти и от медицински източници в Сирия. След това градът паднал в ръцете на бунтовниците.

По този начин те контролират голяма част от Северна Сирия, включително провинциите Алепо и Идлеб по границата с Турция. В област Дейр Езор се намират най-значителните залежи на горива в Сирия и бунтовниците вече превзеха петролно находище там в началото на ноември.


Жертвите на конфликта в Сирия са вече 40 000

Над 40 000 души, повечето от които цивилни, са загинали при насилието в Сирия от началото на протестите срещу режима на Башар ал-Асад преди 20 месеца, съобщи още СОЧП.

Най-малко 28 026 цивилни са загубили живота си от 15 март 2011 г., уточни неправителствената организация, която счита за цивилни и хората, въстанали срещу армията на режима. Броят на убитите войници достигна 10 150 души, а жертвите сред дезертьорите са 1379, уточни организацията, базирана във Великобритания. Тя черпи информацията си от мрежа от активисти и медицински източници в страната.

“Трябва да прибавим и 547 убити, чиято самоличност не беше установена”, съобщи директорът на СОЧП Рами Абдел Рахман. С това броят на убитите в последните 20 месеца достигна 40 129 души. В данните обаче не са включени хилядите хора, изчезнали след като са били задържани, както и повечето загинали в редиците на отрядите “Шабиха” (подкрепящи режима милиции).

Жестокото потушаване от режима на народния бунт предизвика гражданска война. Боевете между бунтовниците и войниците и въздушните бомбардировки и артилерийският обстрел, извършвани от армията, причиняват смъртта на десетки хора всеки ден.

Източник: temadaily.bg

Tagged on: , ,