Близо до Турската граница Сирийски бойни самолети бомбардираха

Сирийски бойни самолети бомбардираха бунтовнически щаб близо до турската граница, но изглежда не са улучили целта, предаде Ройтерс, позовавайки се на опозиционни активисти.

“Обединеното командване (на Свободната сирийска армия) се намира в училищна сграда. Изглежда не я улучиха. Имаше два бойни самолета, единият приличаше на разузнавателен. Летяха над района в продължение на час”, каза един от активистите.

Те казаха, че към района е бил изпратен турски изтребител. Засега турските власти не са коментирали инцидента, който се е случил в село Атима, намиращо се срещу турското село Бюкюлмез, окръг Хатай.

През нощта сирийските въстаници поеха контрола върху стратегически язовир на р. Ефрат, намиращ се между Алепо и северната провинция Ракка. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде Франс прес. Въстаниците успяха да овладеят язовира “Тишрин” след дълги дни обсада и битки с армията, опитала се да пробие блокадата с въздушни удари, посочват правозащитниците.

Активисти разпространиха видеозапис, на който се виждат десетки бойци, маршируващи нощем по пътя, минаващ по язовирната стена. Един от тях заявява: “Язовирът “Тишрин” е под контрола на Сирийската свободна армия” – основното формирование на въоръжената опозиция. Други кадри, заснети на дневна светлина, показват въстаници в зала пред внушително контролно табло; операторът заявява, че това е контролната зала на язовира, отбелязва АФП.

Двама въстаници с автомати, небрежно оставени на пода, гледат как човек с цивилни дрехи работи пред пет компютърни екрана. По-възрастен мъж с пуловер им сервира кафе. Операторът заявява: “Ето служителите и един инженер”.

Въстаниците вече контролират един от основните пътища за провинция Ракка, а след превземането на язовира – 70-километрова зона в региона, граничещ с Турция, предава БТА. При все това не са защитени от въздушни атаки, изтъква АФП.

Междувременно армията отново обстрелва района на Дамаск и уби момче и момиче от едно и също семейство в Ербин. В Южна Сирия избухнаха битки в района на Голанските възвишения, по разделителната линия с Израел. Двама въстаници са загинали в села от демилитаризираната зона под сирийски контрол, информира правозащитният център.

Насилието в Сирия взе вчера десетки нови жертви – главно в Дамаск и столичната провинция, добавя СЦНЧП. За 20 месеца в страната са загинали вече над 40 000 души, сочат данни на правозащитниците.

Източник: dariknews.bg

Tagged on: , , ,