Бившия посланик на САЩ в Дамаск посети палатковите градчета в Газиантеп

Делегация, в която бе и заместник съветника към държавния департамент на САЩ и бившия посланик на САЩ в Дамаск посети палатковите градчета в Газиантеп, където са приютени сирийските бежанци.

gtyswhcfyed3ghuy7От друга страна бяха започнати дейности за строежа на контейнерен град в Килис.

Сблъсъците между силите на Бешар Есад и опозицията продължават от месеци на сам. Над 160 хиляди сирийци избягали от репресиите на режима на Есад са приютени в Турция. От време на време делегации на високо равнище посещават сирийските бежанци оставащи в Турция. Делегация, в която бе и заместник съветника към държавния департамент на САЩ Ан Ричърд и бившия посланик в Дамаск Робърт Форд осъществи контакти в Газиантеп.

Бившият посланик Форд каза: „Искаме от международните организации и държавите да окажат принос за тази спешна ситуация. Колкото по-рано се оттегли Бешар Есад от власт толкова по-рано ще бъде получен резултат. Това ще бъде по-добре не само за сирийците, но и за Турция и за целия свят”.

Делегацията инспектира палатковото градче в община Ъслахие, където остават сирийските бежанци. След брифинтга на турските компетентни лица делегацията посети детската градина в палатковото градче, а след това и едно от семействата оставащи в лагера. Бившият посланик на САЩ в Дамаск Робърт Форд разговаря на арабски език със семейството.

На пресконференция след срещата заместник съветника към държавния департамент на САЩ Ан Ричърд отбеляза „До днес имах възможността да посетя редица бежански лагери това е един от най-добрите лагери, които съм виждала. Палатките са пригодени за зимните условия. Благодарим на Турция за услугите които предоставя. Ние също се опитваме да подкрепяме усилията на Турция. На донорската конференция за Сирия, която организира ООН в Кувейт ще оповести важен помощен пакет”.

От друга страна продължава строежа на контейнерния град в село Беширие, община Елбейли, окръг Килис. Контейнерния град, който е с капацитет за 15 хиляди души ще бъде приключен до три месеца.

Източник: trtbulgarian.com